Tudtad-e?
Oldható és oldhatatlan rostok… Melyikből? Mennyit? |
Összesen a 35 grammot érdemes megcélozni minden nap. 5-10 gramm oldható rostot és 25-30 gramm oldhatatlant. Az oldhatatlan rostokat, amelyek a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, hüvelyesek, korpa, árpa, rizs, teljes kiőrlésű gabonafélék, megkötik az epesavakat és a többi káros vegyületet az alsóbb bélszakaszokban és meggyorsítják a kiürülésüket. Az oldható rostok a szervezet más fontos csőrendszereiben, az artériákban végezknek karbantartó munkát. Csökkentik a koleszterin szintet, mivel hozzá kötödnek a koleszterinből származó emésztehtő savakhoz, és azokkla együtt ürülnek ki. Így mivel a máj kivonja a koleszteritn a vérből, és emészthető savakká alakítja, az LDL koleszterin szintje lecsökken. A főzés és a feldolgozás tönkre eszi a rostokat, amit csak lehet nyersen kell fogyasszon. Azonban mindent csak mértékkel. A túl sok rost torlódásokat okozhat a mellékhelységben. |
vissza |