Az alábbi 10 gyorsteszt segítségével megállapíthatja, mely tápanyagokból van kevés szervezetében, és hogyan pótolhatja őket a leghatékonyabban. |
|
|
|
1. SZÍVÜGY |
Igen |
Nem |
1. Szívesen rágcsálok magvakat. |
|
|
2. Naponta fogyasztok tejterméket. |
|
|
3. Gyakran eszem nyers vagy főtt zöldséget. |
|
|
4. Szeretem a hüvelyesekből készült ételeket. |
|
|
5. A tojás a kedvenc fehérjeforrásom. |
|
|
|
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
|
|
0-2 pont: Önnek feltehetőleg folsav, valamint B6- és B12- vitamin hiánya van. |
|
|
4-6 pont: Figyeljen oda az étrendjére! |
|
|
8-10 pont: nyugodtan tartasa meg az étkezési szokásait |
|
|
|
|
|
Kockázat: Megemelkedik a homocisztein szint, ami veszélyes lehet a szívre. |
|
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
|
300-400 mikro gramm folsav |
1,5 mg B6-vitamin |
3 mikro g B-12 vitamin |
Az alábbiakkal fedezheti szükségletét: |
A legjobb források: |
Ezt egye: |
1. Zöldségfélékben sok van belőle, 150 g spenót pl: 117 mikro grammot tartalmaz. |
1. A halban csak úgy hemzseg a B6-vitamin, 150 g lazacban pl: 1,2 mg található. |
1.Húsfélék, 150 nyúlhúsban pl: 14 mikro g |
2. Olajos magvak: 60 g mogyoróban 45 mikro gramm folsav található. |
2. 200 mg avokádóban 1,1 mg B-6 vitamin van. |
2. Halfélék, pl. makréla ( 150 g/12 mikro g) |
|
3. 250 g krumpli 0,6 mg-ot tartalmaz. |
3. Tejtermékek, 1 szelet sajt (30 g) kb. 0,6 mikro g-ot tartalmaz. |
2. TARTSA TISZTÁN VÉREDÉNYEIT! |
Igen |
Nem |
1. Naponta eszem zöldséget, gyümölcsöt. |
|
|
2. Szeretem a halakat, főleg a lazacot, és a makrélát. |
|
|
3. Gyakran főzök repce, len, vagy dió olajjal. |
|
|
4. Sokféle teljes kiőrlésű gabonából készült terméket eszem. |
|
|
5. Gyakran nassolok olajos magvakat vagy diákcsemegét. |
|
|
|
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
|
|
0-2 pont: Kevés a szervezetében az omega-3 zsírsav és a ballasztanyag. |
|
|
4-6 pont: Fogyasszon több ballasztanyagban gazag ételt és olajt. |
|
|
8-10 pont: nyugodtan tartasa meg az étkezési szokásait |
|
|
|
|
|
Kockázat: Magasba szökik a koleszterinszintje |
|
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
2 g Omega-3 zsírsav! |
30 g ballaszt anyag |
Az alábbiakból fedezheti szükségletét: |
Legjobb források: |
1. Lenolaj: 1 evőkanál(12 g) 6,4 g-ot tartalmaz |
1. Zöldségfélék, azok közül is az articsóka, 150 g-ban 16 g ballasztanyag van. |
2. Dió: 60 g 3,9 g-ot tartalmaz |
2. Gabonafélék, 180 g bulgur 15 g-ot tartalmaz. |
3. Lazac: 150 g 1 g-ot tartalmaz |
3. Gyümölcsfélék, 125 g datolyában 11 g található. |
3. NAGYTAKARÍTÁS A BELEKBEN |
Igen |
Nem |
1. Csak kávé, vagy fekete tea fromájában iszom vizet. |
|
|
2. Miért lépcsőzzek, ha lifttel is mehetek? |
|
|
3. Szerintem vacsorára elég egy alma vagy paradicsom. |
|
|
4. Gyakran kell erőlködnöm székelés közben. |
|
|
5. Kerülnek a munkatársaim mert sokat szellentek. |
|
|
|
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
|
|
0-2 pont: nyugodtan tartasa meg az étkezési szokásait |
|
|
4-6 pont: Igyon több vizet! |
|
|
8-10 pont: Ballasztanyag, és folyadék hiány |
|
|
|
|
|
Kockázat: Eltömődik az emésztőszervrendszere. |
|
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
2-3 liter folyadék |
30 g ballaszt anyag |
Különösen ajánlott a víz, a gyógynövényestea, és a koffeinmentes kávé |
1. Zöldségfélék, azok közül is az articsóka, 150 g-ban 16 g ballasztanyag van. |
|
2. Gabonafélék, 180 g bulgur 15 g-ot tartalmaz. |
|
3. Gyümölcsfélék, 125 g datolyában 11 g található. |
4. TAVASZI INFLUENZA |
Igen |
Nem |
1. Bacilusgazdának csúfolnak a barátaim. |
|
|
2. Főleg tabletták, porok szedésével fedezem a vitaminszükségletemet. |
|
|
3. A kergemarhakór és más húsbotrányok óta alig eszem húst, halat és ezekből készült termékeket. |
4. Folyik az orrom, rekedt vagyok vagy fáj a fejem. |
|
|
5. Azt sem tudom hány napot voltam betegszabadságon. |
|
|
|
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
|
|
0-2 pont: Ne aggódjon az étrendje miatt! |
|
|
4-6 pont: Egyen néha almát! |
|
|
8-10 pont: c-vitamin- és cinkhiány állt elő aszervezetemben. |
|
|
|
|
|
Kockázat: Nő a fertőzésveszély |
|
|
|
|
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
1000 mg c-vitamin |
10 mg cink |
1. Gyümölcsfélék, kiváltképp az acerola. (barbadoszi cseresznye) 8125 g/2000 mg) |
1. 100 g osztriga ( 85 mg cink) |
2. zöldségfélék, pl. pritamin paprika (150 g/210 mg) |
2. Húsfélék, kiváltképp a marhahús ( 150 g/ 9 mg ) |
3. 200 g manióka gyökérben 60 mg c-vitamin van. |
3. Halfélék: 150 g szardínia pl. 5 g-ot |
4. 250 g krumpli 25 g -ot tartalmaz. |
|
5. MICSODA GÖRCSÖK |
Igen |
Nem |
1. Este nyugodtan megihatok egy korsó sört. |
|
|
2. Kolléganőm félreérti a szemrángásomat. |
|
|
3. Édesszájú vagyok: minden nap meg kel enem a süti, keksz, csoki adagomat. |
|
|
4. Nem eszem tejterméket. |
|
|
5. Bár kiegyensúlyozott vagyok, rendszeresen fáj a fejem. |
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
0-2 pont: Mintaszerű érték. |
4-6 pont: Nem rossz, de nem is jó eredmény. |
8-10 pont: Alacsony magnézium, és kalcium szint. |
|
Kockázat: Izomgörcsök kockázata
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
350-400 mg magnézium |
1000 mg kalcium |
1. Zöldségfélék, különösen a porcsin (150 g/226 mg), takarmányrépa 150 g/120 g |
1. Tejtermékek, pl. mozarella (150 g/ 600 mg) |
2. Diófélék, azok közül is főleg a kesudió 60 g/160 mg |
2. Zöldségfélék, pl: káposzta 150 g/320 mg |
3. Magnéziumban gazdag ásványvíz. Kb. 100mg/2 liter |
3. Kálciumban gazdag ásványvíz |
6. VAN BŐR A KÉPÉN? |
Igen |
Nem |
1. Manikűröshöz küld a barátnőm, barátom.
|
|
|
2. Már rég kinőttem a kamaszkorból még is pattanásos a bőröm. |
|
|
3.Az az érzésem mintha vedlenék. |
|
|
4.Mindig ugyan azt az ételt rendelem az étteremben. |
|
|
5. Otthon sem eszem meg az olyan ételt amit nem ismerek. |
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
0-2 pont: Jó vastag a párna. |
4-6 pont: Vékony a niacin, és a biotin párnája. |
8-10 pont: Kevés aszrevezetben a biotin(H-vitamin), és a niacin. |
|
Kockázat: Hajhullás, körömtöredezés, bőrpanaszok
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
30-60 mikro g biotin |
15-17 mg niacin |
1. Főtt tojás 15 mikro gramm |
1. Halfélék, ideális a szardella ( 150 g/ 15 mg) |
2. Olajos magvak, és egy hüvelyes a földimogyoró( 60 g/20 mikro gramm) |
2. Húsfélék, különössen a pulyka (150 g/21 mg) |
3. Gomba (100 g/ 16 mikro g) |
3. 1 db tojásban 2 mg niacin van |
7. VISZLÁT DAGANAT |
Igen |
Nem |
1. Naponta ötször eszem zöldséget és gyümölcsöt |
|
|
2. Kalória ide vagy oda nem mondok le a mediterán konyháról. |
|
|
3. Nem dohányzom. |
|
|
4. Utoljára hetekkel ezelőtt voltam becsippentve. |
|
|
5. Nem szeretm za égett ételeket. |
|
|
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
0-2 pont: Hiány van a szrevezetében másodlagos növényi anyagokból, valamint E- és C-vitaminból. |
4-6 pont: Alig kell csak változtatnia étrendjén. |
8-10 pont: Nyugodtan tartsa meg étkezési szokásait. |
|
Kockázat: Rákveszély |
|
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
Egyenlőre nem létezik javasolt mennyiség másodlagos növényi anyagokból. |
13-15 mg E-vitamin |
1. Egyen naponta 5 adag zöldséget és gyümölcsöt, de ne mindig ugyan azokat. Egy marék belőlük jelent 1 adagot! |
1. Olajok: kiváltkép a búzacsíra olaj: 2 evőkanálnyiban 25 mg E-vitamin |
|
2. Olajos magvak, és egy hüvelyes a földi mogyoró |
|
3. Angolna húsában 150 g/14 mg |
8. SOHA TÖBBÉ GYENGÉLKEDÉS! |
igen |
nem |
1. Nem szeretem a magvas kenyeret |
|
|
2. Napközben alig van időm enni. |
|
|
3. Sajtos tejszínes mártással, vagy majonézzel szoktam enni akedvenc ételemet. |
|
4. Uzsonnára nyugodttan bekaphatok egy szelet csokit. |
|
|
5. Fejből tudom a környéken lévő gyorséttermek címét |
|
|
|
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
|
|
0-2 pont: Jó kondícióban van. |
|
|
4-6 pont: Közepes az ellátottsága. |
|
|
8-10 pont: Alacsony a szénhidrát és a B1 vitamin szintje. |
|
|
|
|
|
Kockázat: Fizikai teljesítőképesség csökkenése |
|
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
Legalább 140 g szénhidrát, ennyit önmagában már az agy is elhasznál, sportolás esetén a duplája is szükséges. |
1,1-1,3 mg B1-vitamin |
1. 250 g tészta (75 g szénhidrát) |
1. Földimogyoró (60 g/0,9) |
2. Disznóhús (150 g/1,4 mg) |
2. 1 szelet kenyér (45 g) |
3. 1 db banán 26 g szénhidrát |
3. Bulgur (180 g/0,5 mg) |
9. NÉPBETEGSÉGBEN SZENVED? |
Igen |
Nem |
1. Mindig vörös a fejem. |
|
|
2. Hamar felmegy apulzusom 180-ra. |
|
|
3. Számomra alapvető élelmiszer a kávé. |
|
|
4. Egyek naponta zöldséget, és gyümölcsöt? Erre nekem nincs időm. |
|
|
5. A stressz ráhúzódik a fülemre. |
|
|
|
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
|
|
0-2 pont: Nincs gond az étkezésével. |
|
|
4-6 pont: Még épen megfelelő. |
|
|
8-10 pont: Kevés az étrendjében a kálium, és a magnézium. |
|
|
|
|
|
Kockázat: Magas vérnyomás |
|
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
|
2000 mg kálium |
350-400 mg magnézium |
1. 100 g sárgabarackban 1,650 mg kálium van - ez messze a legmagasabb érték |
1. Zöldségfélék, különösen a porcsin (150 g/226 mg), takarmányrépa 150 g/120 g |
2. 225 g avokádóban 1300 mg |
2. Diófélék, azok közül is főleg a kesudió 60 g/160 mg |
3. 250 g krumpliban 850 mg |
3. Magnéziumban gazdag ásványvíz. Kb. 100mg/2 liter |
10. NE LEGYEN ALUSZÉKONY! |
Igen |
Nem |
1. Nem eszem húst. |
|
|
2. Tiszta tengeri sót használok. |
|
|
3. Nyolc órát alszom mégis fáradt vagyok napközben. |
|
|
4. Úgy érzem nagyon vastag a nyakam. |
|
|
5. Elkezdtem hízni, pedig nem eszem többet. |
|
|
|
|
|
Értékelés: igen = 2 pont, nem = 0 pont |
|
|
0-2 pont: Nincs gond az étkezésével. |
|
|
4-6 pont: Vastag nyakával forduljon orvoshoz |
|
|
8-10 pont: Friss jódra vágyik a pajzsmirigye |
|
|
|
|
|
Kockázat: Fáradtság, kedvtelenség. |
|
|
NAPI SZÜKSÉGLET ÉS A LEGJOBB FORRÁSOK |
180-200 mikro gramm jód |
1. Tengeri állatok: 100 g rákhúsban 130 mikro g jód található |
2. Halak: 150 g tőkehal 255 mikro g |
3. Jódozott étkezési só: 1 g-ban 20 mikro g |
|